TRADYCYJNE WĘDLINY

Od początku swej działalności w 1989 roku jest to przedsiębiorstwo rodzinne, w którym pracuje m.in. Jan Fołta jego żona Czesława, syn i zięć. Udało się nam umiejętnie połączyć tradycję z nowoczesnością. Zakład powstał na bazie gospodarstwa rolnego prowadzonego przez właścicieli. Początkowo produkowano kilkaset kilogramów wędlin tygodniowo. Z czasem podnosząc ilość wyrobów do blisko 7,5 tony. Dostępne są one na terenie województwa podkarpackiego ale i w sklepach ze zdrową żywnością w Warszawie czy Krakowie.

Nie produkuje się tu na masową skalę, bo dewiza właściciela brzmi najważniejsza jest jakość, a nie ilość. Wędliny powstają zgodnie z tradycyjnymi metodami dzięki przestrzeganym recepturom jakie stosowano w regionie jeszcze w latach 50. XX wieku. Mimo to firma spełnia wszystkie wymogi związane z produkcją wędlin, w tym wdrożony system HACCP, którego prowadzenie możliwe było po gruntownej modernizacji zakładu w 2003 roku.

Surowce skupujemy od lokalnych producentów, bowiem wieś Markowa słynie z hodowli świń. Nie do pomyślenia byłoby kupowanie mięsa świń hodowanych na dużych farmach. Tajemnica sukcesu ich wyrobów tkwi właśnie w składzie surowca i sposobie przygotowania mięsa do kiełbasy. Komora wędzarnicza jest opalana drewnem olchy, buku, grabu, a sam proces wędzenia trwa nawet do 12 godzin. Chodzi o to aby uzyskać niepowtarzalny smak i aromat wyrobu. W nowoczesnych komorach wędzarniczych proces wędzenia sterowany jest komputerowo. Tu ciągle liczy się detal, słuch i precyzyjne oko.

Produkowane są m.in. kiełbasa markowska, szynka w ziołach, boczek wędzony, kabanosy, schab ze śliwką, schab nadziewany mięsem, szynka wiejska, baleron, słonina w papryce, kiszka wiejska, salceson, żeberka wędzone. Pojawiły się także wyroby w słoikach: golonka babuni i przysmak zapiekany markowski. Nowością szybko zdobywającą uznanie Klientów jest kiełbasa Jana z Markowej.

Produkowane są m.in.

kiełbasa markowska, szynka w ziołach, boczek wędzony, kabanosy, schab ze śliwką, schab nadziewany mięsem, szynka wiejska, baleron, słonina w papryce, kiszka wiejska, salceson, żeberka wędzone. Pojawiły się także wyroby w słoikach: golonka babuni i przysmak zapiekany markowski. Nowością szybko zdobywającą uznanie Klientów jest kiełbasa Jana z Markowej.

RODZINNA
TRADYCJA WĘDZENIA
RODZINNA
TRADYCJA WĘDZENIA
RODZINNA
TRADYCJA WĘDZENIA
previous arrow
next arrow
Slider

WĘDLINY Fołta - NAGRADZANE za smak, wyróżnianie za jakość

Nasz sztandarowa kiełbasa wiejska markowska otrzymała „Złotą Perłę” w ogólnopolskim konkursie na targach POLAGRA FARM w Poznaniu. została także wpisana na Listę produktów Tradycyjnych. Wyróżniającej się smakiem kiełbasie suchej markowskiej suszonej w procesie produkcji przez około 3 tygodnie przyznano 1 nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” i Złotą Perłę.